Sunday 1 May 2011

whats for lunch??

heyy guys...assalamualaikum...
im pretty sure most of u dont know that i really lurf n enjoy cooking sooo muchh..
well..xde la dah profesional..bt i juz lurf to do it...
feel sooo great bile orng mkn what we cook than smile n said its nice...
rase satisfied sgt..today WHATS FOR LUNCH??

1-chili crab/ketam bercili
bahan-bahan
ketam(brape bnyk ikot ur choice)
untuk perap
kunyit.garam.ajinamoto.a little bit tepung
untuk sos/gravy
bawang putih(3 ulas)
bawang merah(2 biji)
cili kering yg dikisar
sos tiram(3 sudu besar)
sos tomato(2 sudu besar)
garam
gula
ajinamoto
daun kucai

cara-cara
1-bersihkan dulu ketam than cut into two.sebelum diperap dgn bahan2 perapan
ketam tuhh ketuk2 la dlu..so dat nk mkn nnti senang..xde la ssh nk kopek especially for kids..ok??
2-goreng smpi keemasan..api jgn besar sgt...

3-untuk sos pula..tumis bwang merah n bwng putih smpi naek bau...pliss remembr msuk kan bwng merah dulu.becoz bwng putih senang hangus..
4-kemudian, masukkan cili kering yng telah dikisar..keep stir it coz xnk hangus pula cili tuhh..biarkan smpi pecah minyak..nnti x la sakit perot mkn..sbb dh ckp msk
5-masukkan pula sos tiram n sos tomato..n keep stir it

6-selepas itu msukkan bhn2 perasa garam gula dan ajinamoto mengikut selera anda
7-lastly taburkan daun kucai sebelum dihidangkan...DONE

2-kailan ikan masin
bahan-bahan
sayur kailan
brokoli
ikan talang masin
udang kering
fish cake
bawang putih
bawang merah
sos tiram
sedikit air
garam
serbuk perasa

cara-cara
1-tumis bawang merah dan bawang putih smpi naik bau
2-masukkan ikan talang masin, udang kering dan fish cake smpi naek bau

3-masukkan sos tiram dan kacau bahan2 td dgn sebati
4-kemudian letakkan sedikit garam.since ikan masin td dh msn soo juz put little bit..sme goes with bhn perasa..ok?

5-than..msukkan brokoli n sayur kailan td...kacau rata..dan biarkan sebentar sahaja..jgn smpi sayur kailan mengecut sgt..hilang khasiatye..DONE


ok la..dats for today...so whats for lunch?ketam bercili n kailan ikan masin...:)

No comments:

Post a Comment